In Memoriam 
Frans van der Vliet (1947 - 2023)

Overwacht en veel te vroeg overleed op 1 oktober jl. oud wedstrijdroeier, coach en oud bestuurslid van Asopos de Vliet, Frans van der Vliet. Frans begon in 1965 als eerstejaars ‘raceroeier’ bij het prille ALSRV Asopos, gevestigd in een oude fabrieksloods op het Waardeiland, alleen bereikbaar via een pontje.  

Frans is zijn hele leven verknocht geweest aan het roeien. Hij was van 1965 tot 1978 lid van Asopos/Asopos de Vliet. Direct na z’n studie naar Die Leythe, daarna Nautilus en sinds 2014 weer als coach bij Die Leythe. Hier hielp hij met het leggen van de basis van de internationale successen van oa Karolien en Finn Florijn, GertJan van Doorn, Isabel van Opzeeland en Bart Roovers. Tot 3 weken voor zijn overlijden coachte hij met verve de jongste generatie junioren van Die Leythe.

Op Asopos was “Vleut”, zoals hij genoemd werd, de grote stille kracht. Hij kon heel hard lopen, had de grootste longinhoud en trapte het hoogste wattage op de fietsergometer. Na zijn carrière in de ouderejaarsachten en vieren, bleek hij geweldig te kunnen skiffen: In 1971 4e op de skiffhead en 2e in Luzern. Als training deed hij regelmatig een ‘rondje Braassem’; zijn tijd ver vooruit. 

Naast het ‘raceroeien’ was Vleut 2 jaar lang secretaris van het bestuur. Maar zijn belangrijkste bijdrage was het oprichten en de eindredactie van onze krant ASOPOST. Hij zorgde voor kopij, het drukwerk (stencil en binden), de illustraties en het stripverhaal ‘Hetairosje’; met veel hilarische creativiteit en relativering. Dit laatste kon Frans als geen ander. Dit kwam ook door zijn belezenheid, onfeilbare geheugen en bovenal zijn bescheidenheid.

Al in 1973 begon Frans op Asopos met coachen. Frits Hendriks en Remmert Steigenga werden in de 2- geduchte tegenstanders van het fameuze Nereus duo van der Horst en Boesschoten (Brons op de WK). Nipt 2e op het NK. In ‘75 coachte Frans Remmert Steigenga en Ed Maan in de skiff met winst in Gent en op het NK.

Daarna was hij vele jaren actief lid van de Junioren Commissie van de KNRB en begeleidde zo meerdere junioren teams tijdens WKs en Nations Cups.

Naast en na het roeien toonde Frans zijn maatschappelijke betrokkenheid. Gaf les aan Vietnamese bootvluchtelingen, werd leraar op een middelbare school in Spijkenisse. In zijn huis nam hij lange tijd jeugddelinquenten op, in het kader van resocialisatie. Hij zat vele jaren in de gemeenteraad en was en passant ook nog voorzitter, wedstrijd commissaris en coach van Nautilus. Frans heeft zijn laatste boek over een fictieve staat op de Balkan en de Albanese topskiester Aurela Memushaj net niet kunnen afmaken.

Frans was een trouw lid van Oud Asopos de Vliet. Moge de naar hem genoemde skiff nog vele kilometers blijven varen.